Boeken
Monpazier

Het charmante stadje Monpazier

Dicht bij het vakantiehuis Coquelicots ligt Monpazier. Monpazier, een charmant dorpje gelegen in de prachtige regio Dordogne in Frankrijk, is een bestemming die je betovert met zijn middeleeuwse schoonheid en rijke geschiedenis. Dit authentieke bastidedorp, opgericht in 1284, ademt een sfeer van vervlogen tijden en is een must-visit voor liefhebbers van geschiedenis en architectuur.

Geschiedenis en architectuur:
Monpazier werd gesticht door koning Edward I van Engeland en is een van de best bewaarde bastides in heel Frankrijk. Het dorp is gebouwd volgens een uniek geometrisch ontwerp met rechte straten die samenkomen op het centrale plein, de Place des Cornières. Wandel door de straten en bewonder de prachtige vakwerkhuizen met hun karakteristieke puntige daken, oude stenen gevels en charmante luiken. De prachtige 13e-eeuwse kerk van Saint-Dominique is een ander hoogtepunt dat je niet mag missen, met zijn gotische architectuur en indrukwekkende glas-in-loodramen.

Place des Cornières:
Het hart van Monpazier is ongetwijfeld het pittoreske Place des Cornières. Dit levendige plein, omringd door historische gebouwen, is de ideale plek om te genieten van een kopje koffie op een terras, terwijl je geniet van het uitzicht op de middeleeuwse architectuur om je heen. Het plein wordt vaak gebruikt voor markten en festiviteiten, en het is een geweldige plek om de lokale sfeer op te snuiven en te ontspannen.

Lokale ambachten en winkels:
Monpazier staat bekend om zijn ambachtelijke tradities, en een wandeling door de straten biedt talloze mogelijkheden om lokale ambachtslieden aan het werk te zien. Bezoek de ambachtelijke winkels en ontdek prachtig handgemaakt aardewerk, sieraden, lederwaren en andere unieke souvenirs. Vergeet niet om een stop te maken bij de lokale voedingswinkels, waar je kunt genieten van heerlijke regionale delicatessen zoals foie gras, truffels en wijnen.

Evenementen en festivals:
Monpazier komt echt tot leven tijdens zijn levendige evenementen en festivals. Van middeleeuwse markten en muziekfestivals tot gastronomische evenementen, er is altijd iets te beleven. Een van de hoogtepunten is het jaarlijkse "Fête Médiévale", waar het dorp wordt omgetoverd tot een middeleeuws spektakel vol ridders, ambachtslieden en historische re-enactments. Deze evenementen voegen een extra dosis betovering toe aan je bezoek en laten je kennismaken met de levendige cultuur van Monpazier.

Omgeving en natuur:
Naast het verkennen van het dorp zelf, biedt de omgeving van Monpazier ook tal van mogelijkheden voor natuurliefhebbers. Verken de prachtige omliggende bossen en plattelandswegen te voet, per fiets of te paard. Maak een wandeling langs de oevers van de nabijgelegen rivier de Dordogne of breng een bezoek aan nabijgelegen kastelen en wijngaarden om de schoonheid van de regio verder te ontdekken.

Conclusie:
Monpazier is een bestemming die je terugvoert in de tijd naar de middeleeuwen. Met zijn architectonische pracht, rijke geschiedenis en levendige cultuur is het een dorp dat je simpelweg niet mag missen tijdens een bezoek aan de Dordogne. Of je nu een liefhebber bent van geschiedenis, architectuur, lokale ambachten of gewoonweg wilt genieten van de serene schoonheid van het platteland, Monpazier zal je betoveren met zijn tijdloze charme. Plan een reis naar Monpazier en laat jezelf onderdompelen in de magie van dit historische juweeltje in het hart van Frankrijk.Terug naar blogoverzicht