Boeken
Bastides

Engelse en Franse Bastides in de Dordogne: Ontdek de Middeleeuwse Erfgoedschatten

Introductie
De Dordogne, gelegen in het zuidwesten van Frankrijk, staat bekend om zijn adembenemende natuur, rijke gastronomie en historische schatten. Een van de meest fascinerende aspecten van deze regio zijn de Engelse en Franse bastides, middeleeuwse versterkte steden die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van het gebied. In deze blog nemen we je mee op een ontdekkingsreis naar enkele van de meest indrukwekkende bastides in de Dordogne, waar je kunt genieten van de architectuur, de geschiedenis en de unieke charme van deze tijdloze plaatsen.

Monpazier
We beginnen onze reis in Monpazier, een van de meest bekende bastides in de Dordogne. Deze prachtige Engelse bastide, gesticht in 1284, ademt nog steeds de sfeer van de middeleeuwen. Het geometrische stratenplan, de gotische kerk en de charmante vakwerkhuizen maken van Monpazier een onmisbare bestemming voor liefhebbers van geschiedenis en architectuur.

Domme
Gelegen op een klif hoog boven de rivier de Dordogne, is Domme een Franse bastide die je betovert met zijn adembenemende uitzichten en rijke geschiedenis. Wandel door de smalle straatjes en bewonder de goed bewaarde vestingmuren en historische gebouwen. Mis vooral de Grotte de Domme niet, een spectaculaire grot die je meeneemt op een ondergronds avontuur.

Villefranche-du-Périgord
Verscholen tussen de glooiende heuvels van de Dordogne, is Villefranche-du-Périgord een charmante Franse bastide die je terugvoert naar de middeleeuwen. Het dorp wordt gedomineerd door de imposante Halle, een overdekte marktplaats uit de 14e eeuw, waar nog steeds wekelijkse markten worden gehouden. Verken de schilderachtige straatjes en ontdek de prachtige huizen met hun stenen gevels en pittoreske binnenplaatsen.

Beaumont-du-Périgord
Beaumont-du-Périgord, een andere Franse bastide in de regio, heeft een rijk erfgoed dat teruggaat tot de 13e eeuw. Het centrale plein, Place Eugène Mazel, wordt omringd door charmante vakwerkhuizen en biedt een levendige sfeer. Verken het Maison de Ville, het oude stadhuis, en bewonder de imposante vestingmuren die het dorp omsluiten.

Lalinde
Lalinde, gelegen aan de oevers van de rivier de Dordogne, is een Franse bastide met een levendige en pittoreske uitstraling. Wandel langs de waterkant en bewonder de mooie vakwerkhuizen die het plein omringen. Ontdek de middeleeuwse torens en poorten die de stad binnenkomen en maak een wandeling over de imposante brug die de rivier overspant.

Conclusie
De Engelse en Franse bastides in de Dordogne zijn ware schatten die je meenemen op een reis naar het verleden. Deze middeleeuwse versterkte steden, zoals Monpazier, Domme, Villefranche-du-Périgord, Beaumont-du-Périgord en Lalinde, belichamen de rijke geschiedenis en unieke charme van de regio. Verken de geplaveide straten, bewonder de prachtige architectuur en laat je betoveren door de sfeer van vervlogen tijden. Een bezoek aan deze bastides is een absolute must voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis, cultuur en de schoonheid van de Dordogne.Terug naar blogoverzicht